PROMOSI OKTOBER 2013

PROMOSI OKTOBER 2013
BELI 6 FREE 1 (SUPERRRR JIMAT)

Tuesday, July 26, 2011

Bahagiakah kita???

BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM...

Ungkapan tentang Kebahagiaan: 
♥ Orang yang berbahagia adalah orang yang mengambil pelajaran dari orang lain dan orang yang celaka adalah orang yang dijadikan pelajaran oleh orang lain.
♥ Bahagia adalah jika anda senang untuk berbuat kebaikan, bukan dengan  berbuat apa saja yang anda senang.
♥ Orang bahagia adalah orang yang mengambil pelajaran dari masa lalu  dan berhati-hati terhadap dirinya. Orang celaka adalah orang yang mengumpulkan harta untuk orang lain dan bakhil untuk memberikan kebaikan kepada dirinya sendiri.
♥ Orang bahagia iaitu yang mahu mengambil faedah dari pengalaman masa  lalu, bersemangat pada hari ini dan optimis menyambut masa depan.
♥ Kebahagiaan itu diraih dengan menjaga lisan.
♥ Seseorang tidak akan meraih kebahagiaan kecuali jika dia hidup merdeka, terbebas dari cengkaman syahwatnya serta mampu menahan hawa nafsunya.
♥ Kesungguhan anda dalam mencintai ketaatan, hati yang selalu anda  hadapkan ke hadirat Allah swt., dan kehadiran hati ketika sedang beribadah merupakan indikasi cepatnya kebahagiaan.
♥ Kebahagiaan itu tidak mampu dibeli dengan harta tetapi ia sering dijual.

Tanda-tanda Kebahagiaan.
Kebahagiaan memiliki tanda-tanda, sebagaimana disebutkan oleh Imam Ibnul Qayyim rahimahullah. Beliau menyebutkan tiga perkara iaitu: 
♥ Jika mendapatkan nikmat, dia bersyukur.
♥ Jika mendapatkan ujian, dia bersabar.
♥ Jika berbuat dosa, dia beristighfar.

Langkah Menggapai Bahagia
Di antara langkah-langkah yang akan membawa kepada kebahagiaan dan kejayaan adalah seperti berikut:
Beriman Kepada Allah swt.
Tidak ada kebahagiaan tanpa iman kepada Allah swt., bahkan kebahagiaan itu akan bertambah seiring dengan bertambahnya iman seseorang kepada Allah swt. dan akan melemah bersamaan dengan lemahnya iman kepada-Nya. Apabila iman semakin kuat, maka makin besar pula kabahagiaan. Sebaliknya jika ia melemah, maka kegoncangan dan fikiran negatif akan bertambah yang dapat membawa kepada pahitnya kehidupan dan kebinasaan.
Beriman kepada Kekuasaan Allah swt.
Orang yang beriman bahawa Allah swt. itu Maha Kuasa tanpa batas, maka dia tidak akan dirundung duka, tidak dibuat sedih oleh berbagai masalah kerana dia mempunyai tempat bersandar yang kuat, ketika sedang
ditimpa suatu ujian dan kesulitan.
Beriman dengan Ketetapan Allah swt.
Iman dengan qadha' dan qadar akan menyuburkan sikap redha dalam hati, kelapangan jiwa dan ketenangan. Oleh karena itu Nabi shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Sungguh menakjubkan urusan seorang mukmin, sesungguhnya seluruh urusannya adalah baik. Jika ditimpa kelapangan, maka dia bersyukur dan itu adalah baik baginya. Dan jika ditimpa kesempitan, maka dia bersabar dan itu pun baik baginya." (HR Muslim)
Berteladan kepada Orang yang Berjaya
Yang dimaksudkan di sini adalah orang yang telah memberikan sumbangan yang besar dan luar biasa bagi umat manusia dan dia adalah orang yang beriman kepada Allah swt. Yang pertama dan utama adalah ikutan kita Rasulullah Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam. Dengan mengikuti jalannya, maka seseorang akan bahagia dan dengan meninggalkan petunjuk dan sunnahnya, maka seseorang akan celaka.
Mengenali Kehidupan
Hidup pasti akan menghadapi masalah, mendapati kesusahan dan pasti ada rintangan dan ujian. Semua ini merupakan ketetapan dari Allah swt. terhadap manusia, supaya diketahui mana orang yang lebih baik  amalnya. Maka wajib bagi kita untuk mengenal karakteristik hidup ini dan  menerima sebagaimana wajarnya dan tidak menutup diri untuk menghadapi  ketentuan Allah dengan ketentuan lainnya, menghadapi yang tidak kita  senangi dengan sesuatu yang dapat menghilangkannya. Mengetahui permasalahan  ini bukan bererti pasrah dan putus asa, tetapi  bersikap sebaliknya.
Mengubah Kebiasaan Negatif Menjadi Positif
Doktor Ahmad Al-Bara' Al-Amiri mengatakan bahawa memulai kebiasaan baru yang bersifat aqliyah (yang mampu difikirkan) itu tidak sukar, diperlukan  kira-kira 21 hari. Dalam hari-hari tersebut kita berfikir,  berbincang-bincang, lalu mengusahakan segala yang boleh mendukung untuk  terwujudnya kebiasaan baru itu, dan terakhir kita menggambarkan dengan jelas dan sempurna bahawa diri kita telah menjadi yang kita inginkan.
Jika kita telah berfikir bahawa kita telah menjadi yang baru sebagaimana  kita kehendaki, maka gambaran ini secara bertahap akan menjadi sebuah  realiti. Hal ini seperti diungkapkan bahawa "al hilm bittahallum wal ilm  bitta'allum" sikap lembut dicapai dengan selalu berusaha lembut dan ilmu itu diraih dengan belajar. (Durus nafsiyah linnajah wattafawwuq)
Tujuan Yang Mulia
Banyak orang yang celaka kerana dia tidak memiliki sasaran dan tujuan yang dia usahakan agar memperoleh apa yang diinginkan. Atau dia punya tujuan tetapi bukan sesuatu  yang mulia dan tinggi sehingga dia tidak merasa bahagia tatkala berusaha  menggapainya. Sedangkan tujuan yang mulia, maka akan menjadikan seseorang  merasa bahagia ketika sedang berusaha untuk mencapainya.
Ringankan Derita
Orang hidup pasti mengalami musibah dan derita, namun tak selayaknya  musibah itu disikapi sebagai akhir dari segalanya, dan jangan beranggapan  bahawa hanya dirinyalah yang mendapatkan ujian hidup. Bahkan selayaknya dia  memperingan musibah dan tidak terlalu membesar-besarkannya.
Hal Remeh Jangan Dibuat Resah
Ada sebahagian orang yang merasa resah dan kalut dengan kejadian-kejadian biasa dan lumrah dalam kehidupan sehari-hari. Di antara mereka ada yang begitu sedih dengan pecahnya piring atau gelas, saluran air atau kabel yang putus, baju yang robek dan lain-lain yang sebenarnya remehan saja.
Kebahagiaan Ada Pada Diri Anda
Jika kebahagian itu ada pada diri kita, maka mengapa harus jauh-jauh  mencarinya, kerana setiap manusia punya kekuatan dan potensi bahagia,  tetapi kebanyakan mereka tidak mahu melihatnya. Sebabnya adalah karena dia  tidak pernah memperhatikan diri sendiri, tetapi sibuk melihat orang lain.
Kebahagiaan terkadang ada di depan mata, tetapi kita tidak mengetahuinya,  sehingga kita mencarinya lagi kepada yang lebih jauh dan semakin jauh. (Khalif Muttaqin)
*sumber di sini 

No comments:

Post a Comment