PROMOSI OKTOBER 2013

PROMOSI OKTOBER 2013
BELI 6 FREE 1 (SUPERRRR JIMAT)

Tuesday, September 13, 2011

Menangani Anak Yang Suka Melawan Kata

BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM...

Sepatah diucap, 10 patah dijawab. Tentunya ramai ibu bapa yang berasa sakit hati bila anak melawan kata-kata. Lebih memeningkan bila sikap tersebut sebati dengan diri mereka. Pasti memalukan bila perkara ini terjadi di hadapan orang ramai, tentu ibu bapa dianggap tidak mengajar anak adab sopan. Bagi menghindari sikap negatif ini dari berterusan hingga dewasa, jom kita ambil pendekatan berikut:

1. Katakan sekali sahaja
♥ Praktikkan dengan menggunakan kes anda sebagai contoh dan kemudian jangan mengungkit lagi. Biarkan sahaja komen kurang enak daripada anak anda. Jika perlu, tinggalkan situasi itu. Biarkan anak menyesuaikan diri dengan perkataan – Sudah!
 
2. Berikan mereka peluang merungut sedikit
♥ Asalkan segalanya dilakukan tanpa melampaui batas, anda boleh memberinya peluang menyuarakan perasaannya. Pada kebiasaannya, dia mungkin akan berkata: ‘Mengapa perlu saya buat begitu?” Namun, ingatlah bahawa persoalan itu tidak semestinya dijawab. Lazimnya, bebelan si anak sebenarnya bermakna: “Saya akan buat walaupun saya sebenarnya tidak suka melakukannya.”
 
3. Tetapkan peraturan untuk berdebat
♥ Sesetengah kanak-kanak sebenarnya suka berdebat tentang sesuatu isu. Jika anak anda suka idea ini, pastikan peraturan ditetapkan tentang bila dan bagaimana isu ini boleh didebatkan. Misalnya, larangan meninggikan suara, tidak memanggil dengan nama yang bukan-bukan dan mendengar pandangan orang lain secara senyap. Syarat-syarat itu sebenarnya menjadi latihan terbaik untuk anak belajar bagaimana membuat pilihan dalam hidup pada masa hadapan.
♥ Selain itu, anda juga perlu memahami kebenaran bahawa terdapat sesetengah perkara yang tidak boleh diperdebatkan. Ia menjadi hak mutlak atau sesuatu yang lebih baik untuk membiarkan ibu bapa membuat keputusan. Ibu bapa juga perlu memberikan satu jawapan standard andainya segelintir isu tidak boleh diperdebatkan. Contohnya, memberi jawapan seperti ‘perkara ini tidak harus dibincangkan’.
 
4. Berikan pilihan
♥ Daripada sekadar memberi anak arahan, cuba tawarkan anak untuk membuat pilihan atau alternatif. Anak yang suka berdebat biasanya tidak akan mempunyai banyak peluang untuk berlatih kemahiran tersebut jika anda menawarkannya pilihan. Misalnya, elakkan daripada berkata: “Buat kerja rumah awak sekarang juga.” Sebaliknya, anda boleh memberikan alternatif kepada anak dengan berkata: “Adakah awak mahu buat ulang kaji atau membasuh pinggan mangkuk dahulu?” Jika jawapan yang diberikan adalah “Bukan kedua-duanya”, mungkin anda boleh memberi senyuman manis dengan berkata: “Jadi, tiada satu pun antara dua pilihan itu yang awak mahu?”
 
5. Fikir balik
♥ Anak yang melawan cakap ibu sekali sekala besar kemungkinan akan terus melakukan perkara yang sama atau keadaannya boleh bertambah teruk. Jadi, jika ibu bapa memberi maklumbalas secara tenang dan dengan autoriti, tabiat buruk itu akan berhenti dengan sendirinya.
 
6. Jelaskan harapan anda
♥ Luangkan masa untuk membincangkan perkara ini dengan anak. Beritahu anak tentang akibat yang bakal dihadapinya jika berlaku cakap-cakap di belakang. Antara akibat itu adalah anak hilang keistimewaan yang dinikmatinya sekarang seperti penggunaan telefon, menonton televisyen atau peluang melawat kawan.
 
7. Jangan biarkan
♥ Bila-bila sahaja anak melawan kata-kata anda, hentikanlah perbualan itu dengan serta-merta. Jika perlu, keluarlah dari bilik atau tinggalkan anak sebentar. Sekiranya anak mengekori anda, jadilah seorang yang tenang tetapi tegas dan beritahunya bahawa anda tidak dapat bertoleransi terhadap sikapnya yang tidak menghormati anda. Apabila berada dalam keadaan tenang, anda boleh memutuskan akibat atau hukuman yang setimpal untuk anak-anak yang melawan cakap anda.
 
8. Didik
♥ Jika anak anda yang biasanya menunjukkan rasa hormat tiba-tiba berubah sikap, renung matanya dengan bersungguh-sungguh dan berkata, “Apa yang awak sedang lakukan ialah melawan cakap dan ini tidak sesekali dibenarkan!” Teruskan perbualan itu jika dia tidak melawan kata dan pastikan anak memenuhi permintaan anda. Sebaliknya, elakkan dari pada berdebat mengenainya. 

*sumber di sini

No comments:

Post a Comment